Säästä rahaa päivittämällä webbisivut

Näinä aikoina useat yritykset ovat tiukalla kulukuurilla ja säästöjä haetaan mahdollisuuksien mukaan, myös verkkopalveluista.

Otsikko saattaa kuulostaa sisäisesti ristiriitaiselta, mutta se pätee erityisesti vanhempien verkkosivujen suhteen. Sivustoissa rahaa uppoaa yleensä seuraaviin asioihin:

  • Sivuston tekninen ylläpito ja käyttöpalvelut (hosting).
  • Mahdolliset julkaisujärjestelmän lisenssit ja tukimaksut.
  • Sisällön päivitykseen käytetty työaika ja palkkiot ulkopuolisille toimijoille.
  • Mahdollisten ongelmien selvittelyyn ja ratkaisuun käytetty työaika ja palkkiot ulkopuolisille toimijoille.

Mikäli järjestelmä on useita vuosia vanha, se on suurella todennäköisyydellä kaupallinen ratkaisu, jonka lisensseistä ja tietokannoista täytyy maksaa vuosittain joko lisenssi- tai ylläpitomaksua. Nämä maksut eivät välttämättä ole nappikauppaa, vaan jopa kymmeniä tuhansia vuodessa. Tällaisten järjestelmien käyttöpalvelut voivat maksaa toisen mokoman, varsinkin jos palvelimina on kaupallisia UNIX-järjestelmiä.

Vanhojen järjestelmien ylläpito voi olla myös tuuripeliä, koska osaaminen on voinut valua ulos yrityksestä henkilövaihdosten mukana ja pahimmillaan harvat osaajat pystyvät hinnoittelemaan palvelunsa hyvin hintaviksi.

Lisäksi järjestelmän hankala käytettävyys johtaa sisällön muokkaamiseen käytetyn ajan pituuteen tai pahimmillaan on johtanut siihen, että kukaan ei halua päivittää sivuja ja tieto mätänee sivustolla pikkuhiljaa.

Mikäli yksi tai useampi näistä kauhukuvista on jollakin tavalla tuttu, suosittelemme vakavasti harkitsemaan julkaisujärjestelmän vaihtoa moderniin ratkaisuun. Avoimen lähdekoodin järjestelmissä ei ole lisenssikuluja eikä myöskään puolipakollista ylläpitomaksua, vaan tuesta voidaan sopia erikseen tarpeiden mukaisesti. Kun valitaan järjestelmä, jolla on useita toimittajia Suomessa, vältetään osaajapulaa. Mikäli järjestelmän käyttö kuitenkin syystä tai toisesta myöhemmin hiipuisi, avoin lähdekoodi helpottaa järjestelmään tutustumista ja sen haltuun ottoa verrattuna suljettuihin järjestelmiin.

Modernien julkaisujärjestelmien helpot ja selkeät käyttöliittymät auttavat eteenpäin päivittäisessä työssä ja oman organisaation väki voi taas ottaa täyden ylläpitovastuun yrityksen sivustosta.

Exove tarjoaa sivustojen toteutusta kolmen erilaisen avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmän päälle:

Kaikilla järjestelmillä on useita toimittajia Suomessa. Näiden lisäksi löytyy myös muita ratkaisuja, esimerkiksi Joomla!, jolla on myös vankka suomalainen toimittajakunta.