TV ja Internet-yhteisöt

Perinteisesti yksin tai perhepiirissä seurattaviin medioihin, eli käytännössä televisioon ja radioon, voidaan tietyissä tapauksissa yhdistää Internet-palvelu rikastuttamaan käyttökokemusta.

Hyvä esimerkki tällaisesta toiminnasta oli viime viikonlopun Euroviisujen aikainen Jaiku.comin Euroviisu-kanava, jolla televisiosta viisuja seuranneet ihmiset pystyivät jakamaan omia tuntemuksiaan ja kokemuksiaan show'sta.

Normaaliin television katseluun verrattuna Jaiku-kanavallinen katselu oli huomattavasti interaktiivisempi kokemus ja samalla päätyi olemaan osa kansainvälistä viisufanijoukkoa -- osallistujia oli useista Euroopan maista.

Vastaavanlainen yhteisöllinen keskustelukanava voisi toimia esimerkiksi tv-sarjojen yhteydessä. Tällöin sarjan fanit pystyisivät jakamaan kokemuksiaan sarjasta ja neuvomaan toisiaan juonikiemuroissa.

Mikä olisi ensimmäinen rohkea tv-kanava kokeilemaan tällaista?

Kuinka menestyä hakukoneissa, eräs tositarina

Sivuston sijoittuminen hakukoneissa voi olla elämän ja kuoleman kysymys yritykselle. Tippuminen esimerkiksi Googlen hakutuloksissa ensimmäiseltä sijalta toiselle, selaimen alareunan alle tai seuraavalle sivulle voi suorastaan romahduttaa kävijöiden määrän ja sitä myöten liiketoiminnan.

Sijoitustaan voi petrata useilla eri tavoilla, mutta käytännössä tärkeintä on saada sisääntulevia linkkejä ja kirjoittaa osuvaa sisältöä.

Sisääntulevien linkkien hankkimisessa yksi varsin hyvin toimiva tapa on julkaista omalla sivustollaan sellaista sisältöä, joka kiinnostaa ihmisiä niin paljon, että he linkittävät ko. sisältöön omilta blogeiltaan ja linkkilistoiltaan.

Julkaisimme pari viikkoa sitten Mac OS X widgetin, jolla voi lähettää viestejä Jaikuun. Lisäämällä maininnan widgetistä Jaikun viestivirtoihin ja kehittäjäalueille, Jaikusta innostuneet bloggaajat ottivat sen käyttöön ja ryhtyivät markkinoimaan sitä omilla sivuillaan.

Sivustomme kävijämäärä kolminkertaistui hetkellisesti ja on tasaantunut alkupiikin jälkeen melkein kaksinkertaiseksi julkaisua edeltävään ajankohtaan verrattuna. Sisääntulevien linkkien määrä on moninkertaistunut muutamassa päivässä.

Osa nosteesta johtui Jaikun ympärillä alkaneesta "pöhinästä", eli palvelu on tällä hetkellä sopivasti ihmisten huulilla verkossa. Ajankohtaisuus on siis olennainen osa menestystä.

Pidämme lisäksi hyvää huolta tulevista linkeistä, eli kaikki sivumme osoitteet pysyvät voimassa vuodesta toiseen. Tällöin hakukoneen ei pitäisi koskaan törmätä 404-virheeseen, vaan aina löytyy jotakin indeksoitavaa. Samoin linkittäjät eivät tuskastu meihin poistaessaan aika ajoin kuolleita linkkejä sivuiltaan.

Jos siis haluat ystäviä, vaikutusvaltaa ja hyviä hakukonesijoituksia sivustollesi, noudata seuraavia ohjeita:

  • Pidä huolta, että sivujesi linkit ovat pysyviä (permalinks). Älä poista sisältöä ilman hyvää syytä.
  • Tarjoa aktiivisesti linkitysmahdollisuutta, esimerkiksi näyttämällä sivun osoite sivulla tai erilaisilla linkitysnappuloilla, joiden avulla sivun voi nopeasti viedä Digg.com:iin tai Slashdot.org:iin.
  • Tarjoa kävijöille sellaista sisältöä, joka on ajankohtaista ja kiinnostaa -- tällöin he helposti viittaavat sivuusi ja sisääntulevien linkkien määrä kasvaa.
  • Toista tarvittaessa.