Selain käyttöliittymänä

Yhä useampi tietokoneella hoidettava tehtävä on suoritettavissa selaimen kautta ja ihmiset viettävät aikaa ennen kaikkea selaimen parissa käyttäessään tietokonetta -- kirjoitan tätä artikkelia selaimella, mitä ennen luin pari artikkelia selaimella, kävin verkkopankissa yms.

Selainten standardoitumisen aste on noussut niin suureksi, että niille on kohtuullisen helppoa kirjoittaa selainpohjaisia ohjelmistoja, jotka toimivat valtaosalla käyttäjistä (99%). JavaScript-kirjastot ovat nykyaikainen tapa modularisoida palvelun käyttöliittymän toiminnallisuus. Lisäksi joku muu kuin palvelua kehittävä yhteisö kehittää kirjastoja eteenpäin ja vastaa niiden toimivuudesta.

Mitä tämä tarkoittaa ohjelmistoliikennetoiminnalle yleisesti?

Entistä suurempi osa ohjelmistoista tulee olemaan selainpohjaisia ja palvelinohjelmistojen hallintakäyttöliittymät tarjotaan selaimen kautta. Komentorivityökaluja tarvitaan edelleen skriptauksiin ja muihin automatisointeihin, ainakin toistaiseksi -- ehkä jossakin jo suunnitellaan HTTP-pohjaista komentorivin korviketta.

Vastaavasti ihmisten vaatimustaso kasvaa. Perinteisellä mallilla toimivat selainkäyttöliittymät koetaan kohta hankaliksi ja hitaiksi. Drag'n'drop -toiminnallisuudet ja muut vastaavat työpöytäkäyttöliittymistä tutut ominaisuudet yleistyvät ja kohta niitä aletaan jo vaatia.

Työn tuottavuus nousee. Käyttäjien saama käyttökokemus paranee. Hyvää palvelua käytetään useammin. Jyvät erottuvat akanoista.

Jos olet ohjelmistoalalla, nyt on oikea hetki miettiä käyttöliittymiä selaimen läpi -- tekninen perusta on kunnossa ja ihmisten vaatimustaso nousussa. Amerikoissa on vyötetty jo kupeet ja parhaiden käyttöliittymien taso on selkeästi suomalaisia edellä. Kaikki on kuitenkin vielä saavutettavissa, yllättävän pienilläkin ponnistuksilla.